Waarom durf je geen NEE te zeggen

Dit is een grote vraag die menigeen vaak bezighoud. Waarom doe ik nou net datgene wat ik niet niet wil. Velen zullen dit herkennen.
Je doet iets waarvan je echt had voorgenomen om dit niet meer te doen. En ja hoor, je zakt in dezelfde valkuil als zovaak. Daar ga je weer. Je laat je overhalen tot iets waarvan je tegen jezelf gezegd had: dit doen ik de volgende keer echt niet meer. Je gaat dus overstag op argumenten van een ander.
Waar het dus op neer komt dat je JA zegt tegen je omgevenig, en NEE tegen jezelf. Heel belangrijk hierbij is om te beseffen dat je dus een ander boven jezelf stelt.

Heel vaak hebben we dan allerlei gedachtes die door ons hoofd gaan:
Vinden ze me nog wel aardig als ik nee zeg? Wordt ik de volgende keer nog wel gevraagd? Hoor ik er dan nog wel bij? De meest belangrijke reden om JA tegen die ander te zeggen is om er bij te blijven horen. We zijn allemaal mens en willen graag bij ons groepje horen. Bang dat we niet meer meetellen.

Nu wil ik voor stellen dat je bij elke ongemeende JA het volgende gaat doen: je stelt bedenktijd voor. Morgen laat ik weten of ik meega. Over een uur weet ik of dit gaat lukken. Neem de tijd om te overdenken of je echt wilt. Is het antwoord JA, ga er voor en geniet.
Is het antwoord NEE, dan mag het ook NEE zijn. Nee is ook een antwoord. Bedenk maar dat jij het ook niet erg vind als een ander een keer NEE tegen jou zegt. Vaak heb je daar zelfs nog alle begrip voor ook.
Dit werkt dus twee kanten op.

Jij mag JA zeggen tegen jezelf. Ga lekker oefenen.

Lieve groet, Marianne